Shemini Atzeret

Szimhat Tóra és Shemini Atzeret tulajdonképpen ugyanannak a napnak a neve. Izraelen kívül azonban minden fesztivált két napig ülnek a zsidók, ezért Shemini Atzeret van egyik nap, Szimhat Tóra pedig a másik nap.

Az első nap az önfeledt ünneplésé és az esőért mondott imáké, míg a második nap azt ünnepeljük, hogy végigolvastuk a Tórát, visszatekerjük az elejére és újrakezdhetjük. Izraelben, ahol a kettőt egy napon ünneplik (mert ott minden fesztivál egynapos), ott egyetlen nap alatt mindkét ünnep szokásainak eleget tesznek.

Shemini Atzeretről azt mondják, hogy pont azt jelenti Szukotnak, mint Shavuot Pészachnak. Pészachkor Izrael gyermekei fizikailag szabadultak fel. Látták Isten jelzéseit és csodáit és büntetését, melyet a fáraóra és az egyiptomiakra szabott ki. Az izraeliek hittek Benne és szolgájában, Mózesben. Aztán 50 napig várniuk kellett, míg az Istenfélelem teljesen beléjük nem ívódott, s csak akkor léphettek szövetségre Istennel a Tóraadás keretein belül A Sínaj hegy lábánál, amit Shavuotkor ünnepelünk.

Szukotkor Izrael gyermekeinek lelke szabadul meg a gonosztól. Yom Kippurkor kezd el megtisztulni a lélek, s megtisztulván menedéket talál Isten oltalmazó szárnya alatt. Mivel az Ő szeretete és a Miatta érzett öröm keveredik, ez a szeretet azonnal a Tórára is kiterjed, s ezzel a szeretettel egy erős kötődést alakítunk ki a Tóra iránt, ami nem halványul az idő múlásával. S ez a Tórával kötött szövetség örömmel, zenével és tánccal párosul, nem pedig félelemmel, dörgéssel és villámlással, mint Shavuotkor.

Ezért ünnepli Izrael Szimchat Tórát Shemini Atzeretkor. Az Istenfélelem nem teljes, amíg nem társul hozzá Isten szeretete, s Isten szeretete nem teljes, amíg Istenfélelem nem párosul hozzá.

Azért nem 50 nappal később ünnepeljük, Shavuothoz hasonlóan, mert Shemini Atzeretkor már túl vagyunk a bűnbánaton és Szukotkor kimutattuk, mennyire hálásak vagyunk Istennek, amiért megvédett bennünket a sivatagban. S ez erős kötődést képez Istenhez. Viszont ha közvetlen Pészach után lett volna Shavuot, akkor nem lett volna az embereknek idejük az Istenfélelem elmélyítésére.

Nincsenek megjegyzések: