Rosh Hasana-i vacsora címszavakban

Kiddus

A vacsora előtt megszenteljük az ünnepet egy pohár bor vagy szőlőlé felett mondott kiddussal.

Új gyümölcs

Rosh Hasana második napján a gyertyagyújtás és a kiddus alatt egy olyan gyümölcsnek is az asztalon kell lennie, amit még nem fogyasztottunk azóta, hogy szezonban van. S erre a gyümölcsre kell gondolnunk, amikor gyertyát gyújtunk és kiddust mondunk. Az előtt esszük meg, hogy kezet mosnánk a barcheszhez, s a következő áldást mondjuk rá:






Ba-ruch A-tah Ado-nai E-lo-hei-nu Me-lech ha-olam bore pri ha-etz.

Áldott vagy Örökkévaló Urunk, a Világ Királya, ki megteremted a fa gyümölcsét.


Mézbe mártott barchesz

Az első este közvetlen a kiddus után, a második este a gyümölcs után kezet mosunk és elmondjuk az áldást a két barcheszre.






Ba-ruch atah A-do-nay, E-lo-hei-nu Melech Ha-Olam, hamotzie le-chem min ha-are-tz.

Áldott vagy Örökkévaló Urunk, a Világ Királya, ki megteremted a kenyeret a földből.


Eztán felvágjuk a barcheszt, mézbe mártjuk (vannak, akiknél az a szokás, hogy sóba is) és mindenki eszik belőle egy falatot.

Szimbolikus ételek

Rosh Hasana első estéjén a barchesz után olyasmiket kell ennünk, amilyen évet szeretnénk magunknak. Először is egy falat édes almát mézbe mártunk és a következő áldást mondjuk rá:






Ba-ruch A-tah Ado-nai E-lo-hei-nu Me-lech ha-olam bore pri ha-etz.

Áldott légy Örökkévaló Urunk, a Világ Királya, ki megteremted a fa gyümölcsét.

Ye-hi ratzon she-ti-cha-desh alei-nu shanah tovah u-m'tu-kah.

Legyen az az akaratod, hogy jó és édes évünk legyen.


Egy halfejet, kost vagy más kóser állatot is felszolgálunk. Ez azt szimbolizájla, hogy a legjobbak akarunk lenni az elkövetkezendő évben. (Mivel a fejben dől el minden, ezért a fej.)

A gránátalmát azért esszük, hogy tele legyen az évünk mitzvával és jótettekkel, mint ahogy a gránátalma is tele van finom, édes, lédús magokkal.

Szokás még olyan ételeket enni, amiknek a neve más tájszólásban/nyelvben áldást és gazdagságot, gyarapodást jelent. Pl. vannak, akik készítenek egy olyan fogást, amiben répa van, mert a répa Jiddisül meren, ami azt is jeleti, sokasodni.

Hagyományos Rosh Hasana-i konyha

Rosh Hasanakor hagyomány, hogy nem eszünk keserű vagy savanyú ételeket. Igyekszünk minél több édes ételt enni, azt kifejezendő, hogy szeretnénk, ha az elkövetkezendő év édes lenne.

Ezen felül pedig mogyoróféléket sem eszünk. Héberül egoz-nak hívjuk a mogyoróféléket, s ennek a számértéke megegyezik a chet (bűn) szó számértékével. (Héberben ugyanis minden egyes betűnek van számértéke, s ezeket a számokat ugyebár össze lehet adni.)

Nincsenek megjegyzések: