Barchesz receptek

Kezdeném rögtön azzal, hogy az eredeti receptek cup-ban és teáskanálban, meg evőkanálban adják meg a mértékegységeket. Saját sütéseim alapján 1 cup 150 grammnak felel meg és fél kiló liszthez 15 gramm instant élesztő kell. Friss élesztővel még sosem sütöttem.

Tipp: Ha azt akarjuk, hogy jobban csillogjon a barchesz, akkor kétszer kenjük meg tojással, a második réteget az után vigyük fel, hogy az első már megszáradt.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Hozzávalók

12 cup liszt
½ cup cukor
3 tojás + 1 sárgája
½ cup növényi olaj
1 teáskanál só
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál ánizsmag
2 csomag friss élesztő (=54g instant élesztő)
3 cup meleg víz

Öntsük a lisztet egy hatalmas tálba. (Tényleg hatalmasnak kell lennie, mert a közel két kiló lisztnek kétszeresére kell dagadni a kelesztés során) Csináljunk középen egy lukat a lisztbe, s ebbe a lukba tegyük bele a 3 tojást, az olajat, a sót, a szezámmagot és az ánizsmagot. 1 cup meleg vízben futtassuk fel az élesztőt. (Kb. 1,5 deci) Miután felfutott, öntsük a lukba azt is. (Saját tapasztalat, ha 50 fokos sütőbe tesszük az élesztőt, amíg a lisztet és az egyéb hozzávalókat összeöntjük, akkor sokkal hamarabb felfut a víz hozzáadásakor)

Dolgozzuk össze a lisztet a lukban lévő hozzávalókkal, s közben adjunk még hozzá annyi vizet, amennyit igényel. Ez kb. 2 cup (3 dl). Amikor egy közepesen kemény masszát kaptunk, akkor egy gyúródeszkán dagasszuk nagyjából 20 percig.

Formázzunk a tésztából egy nagyobb golyót és helyezzük egy jól kivajazott tálba, hogy minden részét takarja a zsiradék. Takarjuk le, hagyjuk kelni egy kicsit, majd nyomjuk le a tésztát és dagasszuk még egy kicsit. Szedjük 5 részre a tésztát és letakarva kelesszük úgy egy órát, mialatt duplájára nő.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, fonjuk a kívánt alakúra a barcheszt, kenjük meg a tetejét a tojássárgája és 1 evőkanál olaj keverékével, szórjuk meg szezámmaggal és süssük 35-45 percig.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Rozsos barchesz zabbal

Hozzávalók

6 csomag száraz élesztő, vagy 9 ¼ teáskanál
2 cup meleg víz
2 evőkanál méz
1 ½ cup méz
3 cup meleg víz
7 felvert tojás
1 cup olaj
6 evőkanál köménymag
3 ½ eőkanál só
3 cup rozsliszt
4 cup zab
7-8 cup teljes kiőrlésű liszt
2 cup finomliszt

A megkenéshez 2 felvert tojás és mák vagy szezámmag

Elkészítés

Egy kis tálban keverjük össze az élesztőt két cup meleg vízzel és 2 evőkanál mézzel és hagyjuk, hogy felfusson.
Egy hatalmas tálban keverjük össze a mézet, a meleg vizet, a tojást és az olajat. Adjuk hozzá a köménymagot és a sót. Amikor az élesztő felfutott, adjuk a tésztához. Keverjük bele a rozslisztet, zabot, teljes kiőrlésű lisztet és a finomlisztet. Eztán borítsuk egy jól meglisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 15-20 percig.
Egy alaposan kiolajozott tálba tesszük dagasztás után, gondosan ügyelve arra, hogy a tészta minden része be legyen olajozva. Hagyjuk kelni másfél-két órát. Eztán nyomjuk le a tésztát és dagasszuk még 5-10 percig.
Szedjük hét részre a tésztát, formáljuk meg a barcheszünket és tegyük abba a sütőformába, amelyikben majd kisütjük. Vagy sütőpapírt tegyünk alá, vagy vajazzuk ki. Hagyjuk kelni újabb egy-másfél órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük meg a barcheszt a felvert tojásokkal és szórjuk meg mákkal vagy szezámmaggal. Süssük 45-50 percig.


Image Hosted by ImageShack.us


Hagyományos barchesz
Hozzávalók
5 font (~2kg 268g) liszt (átszitálva)
2 ounce (~57g) friss élesztő
2 evőkanál nagyszemű só
4 ¼ cup meleg víz
¾ cup olaj
1 1/3 cup cukor
5 tojássárgája

Elkészítés

Az élesztőt oldjuk fel 1 cup meleg vízben és adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot. Keverjük el és hagyjuk felfutni. Egy robotgépben keverjük el a sót, a liszt 2/3-át, az olajat, a cukrot, a tojássárgákat és legutoljára adjuk hozzá a felfutott élesztőt. Közepes sebességen dagasszuk 12 percig. Amikor látjuk, hogy már kezd összeállni, akkor adjuk hozzá a maradék lisztet és folytassuk a keverést.
A megdagasztott tésztát tegyük egy jókora, nagyon kivajazott tálba, folpakkal takarjuk le és egy meleg helyen hagyjuk 2-3 órát kelni, vagy ameddig duplájára nem nő. (Aki úgy gondolja, egy óra után lenyomhatja a tésztát és újra kelesztheti)
Szedjük annyi részre a tésztát, ahány barcheszt akarunk készíteni és formázzuk meg a barcheszeket a kívánt alakra. A megformázott barcheszeket hagyjuk még 20 percig kelni abban a sütőformában, amelyikben sütni fogjuk. Ne felejtsük el vagy kivajazni, vagy sütőpapírt tenni bele. Kenjük meg a tetejüket tojássárgájával és szórjuk meg mákkal vagy szezámmaggal. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd csökkentsük a hőfokot 180-ra és süssük további 30-45 percig.

Fonási technikákat és cholent recepteket a következő bejegyzésben írok.

3 megjegyzés:

Hayim Bacsi írta...

Nyam-nyam, yummy. Nagyon ugyes vagy, en meg olyan ehes lettem, ahogy olvastam ezt a remek beszamolot. Nagyon jo, hogy a sajat tapasztalatod is hozzaadod, ettol igazan jo az egesz! Hayim

Unknown írta...

szia, ezeket valaki megcsinalta mar? mert szerintem elirtad az osszetevoket.....r.

Eszti írta...

Szia Miklós, én megcsináltam már ezeket, de simán lehet, hogy elrontottam a fordítást. Szerinted miket írtam el?