Almás-mézes-sajtos kenyér Rosh Hasanára

Almás-mézes-sajtos kenyér

Kóserségi tudnivaló: tejes étel



Hozzávalók:

  • 1 db kerek kovászos kenyér (vagy bármilyen más kerek kenyér, aminek ropogós a héja)
  • 1/2 bögre sótlan vaj (115g)
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 1 szál friss rozmaring
  • 1 csipet tengeri só
  • 1/2 alma vékony szeletekre vágva
  • 225g brie sajt 2,5 cm vastag szeletekre vágva
  • 2 evőkanál méz
  • durva szemű tengeri só (opcionális)
Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy tepsit béleljünk ki alufóliával.

A vajat 30 másodperces időintervallumokban olvasszuk fel a mikrosütőben és keverjük bele a kakukkfüvet, a rozmaringot és egy nagy csipet sót.

Kenyérvágó késsel vágjuk be a kenyeret átlósan két szögből, hogy a végén cikk-cakkos mintát kapjunk. Ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk teljesen át a kenyeret. Kicsit húzkodjuk szét a kenyeret, hogy eltávolodjanak egymástól a kapott kis hasábok.

Öntsük a résekbe és a kenyér tetejére az olvasztott fűszervajat. Tömködjük a résekbe a sajtot és az almát, amennyi csak belefér a kenyérbe.

Locsoljuk meg a tetejét mézzel és szórjuk meg a durva szemű sóval, ha használunk durva szemű sót. Aki akar, az ezen a ponton még szórhat rá egyéb, ízlésének megfelelő fűszereket.

Tegyük a kenyeret az előkészített tepsire és lazán fedjük be egy másik alufóliával. Süssük 10 percig, vegyük le a tetejéről a fóliát és süssük további 10 percig, amíg aranyszínű és ropogós nem lesz a teteje és a sajt folyósra nem olvad.

Tálaljuk azon melegében.

Nincsenek megjegyzések: