A hét kérdése: Tarthatom-e a Széder estét Pészach valamely más napján?

A kérdés:

Családom tagjai nem érnek rá azokon a napokon, amikorra a 2 Széder este esik. Megtarthatom őket Pészach más napjain, hogy a családommal együtt ünnepelhessek?

Chani Benjaminson válasza

Nagyon régi hagyomány, hogy a Széder estét a családdal ünnepeljük, ezért teljesen megértem, miért szeretné bevonni családját is az ünneplésbe. De most sajnos nem tud eleget tenni ennek a hagyománynak.

Héberül úgy hívjuk az ünnepeket, hogy "moadim", ami a "moed" szóból ered, melynek egyik jelentése találkozó. A Tóra meghatározza, hogy a Pészachi találkozó időpontja Nisszán hónap 14-ik napja, ekkor kötelességünk ünnepelni a Szédert. Ezt a találkozót nem halaszthatjuk el. Ha egy királlyal vagy királynővel lenne találkozója, azt sem halasztaná el valami mondva csinált okkal, igaz? Ehhez hasonlatosan a zsidó ünnepeknek is megvan a maguk időpontja, s megvan az oka, hogy miért akkorra esik. Nem halaszthatjuk el vagy rendezhetjük át saját igényeink szerint. Főleg, hogy pontosan tudjuk előre, hogy mikorra esik egy-egy ünnep.

Spirituális szempontból nézve ezek az ünnepek nem pusztán egy múltbéli eseményről szóló megemlékezés, hanem azon Isteni energiák visszatérése is, amik az eredeti esemény megtörténtekor is jelen voltak. S ezek az energiák minden évben ugyanazon a napon térnek vissza. Ezeken a napokon hozzá tudunk kapcsolódni ezekhez az energiákhoz, és elő tudjuk idézni segítségükkel saját csodáinkat.

A történelmi eseményeket bármely napon megünnepelhetjük, de Pészach arról szól, hogy átéljük a felszabadulást saját életünkben. Ez csak akkor sikerülhet, ha a Tóra által meghatározott időpontban ünneplünk.

Ha elmagyarázza a családjának, hogy a fenti okok miatt a Szédert a megadott napokon fogja tartani, de ünnepi vacsorára a 8 nap alatt bármikor átmehetnek önhöz, azt biztosan meg fogják érteni.

Nincsenek megjegyzések: