Barchesz
Hozzávalók
1 evőkanál cukor
12,5 dl melegvíz
4,25 dkg friss élesztő
3 tojás
19 dkg cukor
19 dl olaj
6 dkg búzacsíra
0,5 l forróvíz
3 kg finomliszt
12,5 dkg teljes kiőrlészű liszt
1 evőkanál só
A megkenéséhez:
1 felvert tojás
mák
Elkészítése
A cukrot oldjuk fel 12,5 dl melegvízben. Morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk állni, amíg habozni nem kezd. Adjuk hozzá a tojást és alaposan keverjük el. Adjuk hozzá a cukrot, az olajat és a búzacsírát és mégegyszer keverjük át. Lassan öntsük hozzá a forróvizet, a lisztet és a sót, felváltva a száraz és nem száraz hozzávalókat. Amikor a tészta összeáll labdává, borítsuk lisztezett gyúródeszkára és dagasszuk, míg lágy tésztát nem kapunk. Tegyük egy kiolajozott tálba, s győződjünk meg róla, hogy a teljes tésztát takarja az olaj. Fedjük le egy konyharuhával és hagyjuk kelni 30-45 percig, míg duplájára nem nő. Egy ökölcsapással nyomjuk ki a felgyülemlett gázokat belőle és hagyjuk mégegyszer a duplájára kelni. Osszuk négy részre a tésztát és formázzuk meg a barcheszeinket. Tegyük a sütőformába és hagyjuk kelni még 15 percet.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjük meg a barcheszek tetejét a felvert tojással és szórjuk meg mákkal. Süssük 200 fokon 5-10 percig, majd vegyük le a hőfokot 150 fokra, s így süssük további 35-40 percig, míg szép barna nem lesz a teteje.
4 barchesz lesz belőle.
Lazac Steak
Hozzávalók
4 szelet lazac
1 evőkanál olaj
1 kockára vágott vöröshagyma
1 kockára vágott répa
2 evőkanál mazsola
1 babérlevél
8 szem egész bors
Egy csipet só
1 teáskanál cukor
1 evőkanál citromlé
Elkészítése
Mossuk meg, filézzük ki és csöpögtessük le a halat. Az olajat hevítsük fel és pirítsuk benne a hagymát, a répát és a mazsolát 5 percig. Adjuk hozzá a babérlevelet, az egész borsot, a sót és a cukrot. Keverjük egy percig. Tegyük bele a lazacot és a citromlét. Fedjük le és lassú tűzön főzzük 15-20 percig, amíg a villát a halba szúrva azt nem érezzük, hogy nagyon puha.
Chilis Torma
Hozzávalók
16,5 dl chilli szósz
2 evőkanál torma
3 evőkanál citromlé
2-3 csepp Tabasco-szósz (opcionális)
Elkészítése
Keverjük össze a hozzávalókat és tároljuk a hűtőben felhasználásig. Halhoz a legjobb ez a szósz.
Mandulás Zöldbab
Hozzávalók
1 kg zöldbab megmosva
2 teáskanál só
12,5 dkg margarin
25 dkg mandula vékony csíkokra vágva
0,5 teáskanál só
0,5 teáskanál bors
Elkészítése
3 liter sós vizet forraljunk fel nagy lángon. Adjuk hozzá a babot, vegyük le a lángot és főzzük 10-12 percet, amíg már puha, de még ropogós. Ne fedjük le. Szűrjük le a vizet róla, szárítsuk meg és tegyük félre.
Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat és adjuk hozzá a mandulát. Pirítsuk 5 percig, amíg árnyalatnyit meg nem barnul.
Tegyük vissza a babot a lábosba és közepes lángon melegítsük, hogy minden nedvesség elpárologjon belőle. Adjuk hozzá a mandulát, sózzuk, borsozzuk, majd rázogassuk meg egy kicsit, hogy egyenletesen beborítsa a mandulás vaj.
6-8 adag lesz belőle.
Waldorf Saláta
Hozzávalók
5 db zöld vagy piros alma
2 szál zeller
25 dkg apróra vágott dió
25 dkg mazsola
6,25 dkg majonéz
Elkészítése
Magozzuk ki az almát. Vágjuk apró darabokra a zellert és az almát. Adjuk hozzá a diót és a mazsolát. Keverjük el annyi majonézzel, hogy teljesen ellepje.
5-6 adag lesz belőle.
Almás-Körtés Kompót
10 db alma
6 érett körte
6,25 dl víz
30 dkg eper
3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint)
1 teáskanál lime lé és 1 teáskanál reszelt lime héj
Elkészítése
Hámozzuk meg, magozzuk ki és kockázzuk fel az almákat és körtéket. Egy lábosban főzzük alacsony lángon 35-45 percig, amíg meg nem puhul. 10 perccel a főzés vége előtt adjuk hozzá az epret, a cukrot, a lime levét és héját. Hidegen és melegen egyaránt kitűnő.
10-12 adag lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése