Bár a blogom nem gasztro-blog, úgy érzem, helye van itt néhány Rosh Hasana-i receptnek. Nem a saját receptjeim, nem akarok idegen tollakkal ékeskedni. Az első receptcsokor a klasszikus recepteket tartalmazza.
Klasszikus Mézes Torta
Hozzávalók
3 tojás
1 1/3 bögre méz (1 bögre = 250g vagy ml)
1,5 bögre cukor (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre erős feketekávé (1 bögre = 250g vagy ml)
2 teáskanál sütőpor
3 evőkanál lágy margarin
1 teáskanál szódabikarbóna
4 bögre liszt (1 bögre = 250g vagy ml)
1 teáskanál fahéj
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt kb. 160 fokra (nem baj, ha kicsit több, de ne legyen sokkal). Kenjünk ki egy kb. 23x33 cm nagyságú tepsit vajjal és liszttel. Egy tálban verjük fel a tojásokat a mézzel. Adjuk hozzá a cukrot és verjük fel még egyszer. A kávét keverjük el a sütőporral és adjuk a margarinnal együtt a tojásos keverékhez. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, lisztet és fahéjat s alaposan dolgozzuk össze. Ezt követően öntsük a tésztát a tepsibe és süssük 55-60 percig.
Mézes Piskótatorta
Hozzávalók
6 tojás szétválasztva
1 bögre cukor (1 bögre = 250g vagy ml)
3 evőkanál méz
3 evőkanál erős feketekávé
2 evőkanál olaj
1 teáskanál fahéj
3 összezúzott szegfűszeg (opcionális)
1 evőkanál brandy
1,25 bögre liszt (1 bögre = 250g vagy ml)
1,5 teáskanál sütőpor
Elkészítése
Melegítsük elő a sütőt kb. 175 fokra (nem baj, ha kicsit melegebb a sütő). Verjük fel a tojásfehérjét fél bögre (1 bögre = 250g vagy ml) cukorral kemény, de nem száraz habbá, s tegyük félre. Egy másik edényben keverjük el a tojássárgákat a másik fél bögre (1 bögre = 250g vagy ml) cukorral. Adjuk hozzá a mézet, kávét, olajat, fahéjat, szegfűszeget és a brandyt. Egy elektromos habverővel verjük fel annyira, hogy egy sűrű, világos színű masszát kapjunk. Egy spatulával keverjük bele a lisztet és a sütőport. Ezek után óvatosan keverjük bele a tojásfehérjét is. A masszát öntsük egy zsírozatlan kuglóf formába és süssük egy órán át. Miután elkészült, azonnal borítsuk rá egy üdítőspalackra, úgy, hogy a palack a kuglóf forma henger részébe kerüljön. Hagyjuk így hűlni legalább 3 órát, s csak aztán ügyeskedjük ki a formából.
Tzimmes
Hozzávalók
1 teáskanál olaj
4-6 répa felszeletelve
1 nagy édeskrumpli felkockázva
2-3 teáskanál méz vagy 4 evőkanál cukor
0,25 bögre narancslé (1 bögre = 250g vagy ml)
Egy csipet só
2 szelet ananász darabokra vágva
0,5 teáskanál szerecsendió (opcionális)
Egy kb. 2 literes lábos alját kenjük ki olajjal és melegítsük fel. Adjuk hozzá a répát és főzzük 10-15 percig alacsony lángon. Adjuk hozzá az édeskrumplit, mézet, narancslét és sót. Főzzük tovább alacsony lángon 30 percig. Adjuk hozzá az ananászt és a szerecsendiót. Hagyjuk a lángon még 5 percig, majd tálaljuk.
4 főre elegendő ez a mennyiség.
Édeskrumplis-Répás Tzimmes
Hozzávalók
45 dkg répa
6 édeskrupli
0,5 bögre magozott aszaltszilva (opcionális) (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre narancslé (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre méz vagy barnacukor
0,5 teáskanál só
0,25 teáskanál fahéj
2 evőkanál margarin
57 dkg ananász darabokra vágva (lehet konzerv is, akkor meg kell szárítani a darabokat)
31 dkg mandarin (lehet konzerv is, akkor meg kell szárítani)
Elkészítése
Hámozzuk meg a répát és vágjuk kb. 2,5 centis karikákra. Hámozzuk meg az édeskrumplit és vágjuk kb. 1 centi vastag szeletekre. Egy 6 literes fazékban főzzük meg a répát és az édeskrumplit annyi forrásban lévő sós vízben, amennyi éppen ellepi. Addig kell főzni, amíg nem túl kemény, nem túl puha lesz. Szárítsuk le és tegyük egy tűzálló tálba az aszaltszilvával. Óvatosan dolgozzuk össze. Melegítsük elő a sütőt kb. 175 fokra. Keverjük össze a narancslét, mézet, sót és a fahéjat. Öntsük a ragura. Elszórtan kanalazzuk a margarint a tetejére. Süssük letakarva 30 percig. Vegyük ki a sütőből, keverjük meg egy kicsit és adjuk hozzá az ananászt és mandarint. Tegyük vissza a sütőbe és süssük még 10 percig.
Alternatív megoldásként, ha konzervmandarint és ananászt használunk, akkor annak a levében főzzük ki az összes többi hozzávalót.
8 főre elegendő mennyiség.
Bébirépa Hawaii Cseresznyeszószban
Hozzávalók
1,25 kg bébirépa konzerv a levével együtt
30 dkg maraschino cseresznye jól lecsepegtetve
45 dkg nem édesített ananászkonzerv a levével együtt
3 rúd fahéj
0,5 teáskanál citromlé
0,25 bögre cukor (1 bögre = 250g vagy ml)
2-3 evőkanál kukoricakeményítő
0,75 bögre hideg víz (1 bögre = 250g vagy ml)
Elkészítése
A kukoricakeményítő kivételével az összes hozzávalót tegyük egy fazékba, s forraljuk fel őket. Közben egy kisebb tálban fokozatosan keverjük el a kukoricakeményítőt hideg vízzel. Addig kell kevernünk, míg nagyon lágy, csomómentes nem lesz. Öntsük hozzá a forrásban lévő répához míközben lassan kevergetjük a lábos tartalmát. Ezt követően főzzük még 3 percig vagy addig, amíg kicsit be nem sűrűsödik.
8-10 adag lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése