Kreplach

A kreplach az darált hússal töltött tésztaháromszög. Lehet levesbetétként főzni vagy kisütve köretként használni. Hagyományosan a Yom Kippurt megelőző vacsorán, Szukot hetedik napján és Purimkor fogyasztjuk.

Hozzávalók

TÉSZTA:

44 dkg liszt
2 tojás
0,5 teáskanál só
3 evőkanál olaj

TÖLTELÉK

25 dkg darált és kifőzött marha vagy csirkehús
1 kisebb reszelt vöröshagyma
1 teáskanál só

Elkészítése

TÉSZTA:

Egy tálban dolgozzuk össze a tészta hozzávalóit és nyújtsuk vékonyra egy lisztezett gyúródeszkán. Vágjunk belőle 7,5 centis négyzeteket vagy köröket.

TÖLTELÉK

Egy kisebb tálkában keverjük alaposan össze a hozzávalóit és töltsük meg vele a tésztát.

Ha négyzeteket szaggattunk, akkor a következőképpen kell hajtogatni:

A közepébe tegyünk egy teáskanálnyi tölteléket majd az átlójánál hajtsuk félbe és vizes ujjal zárjuk le, hogy sütés/főzés alatt se essen szét.

A köröket vágtunk, akkor két körcikkelyt hajtsunk egymás mellé középre, hogy gúlát kapjunk, majd az alsó körfelet hajtsuk rá és csippentsük össze a közepét.

Illusztráció itt.

Ha kifőzni akarjuk, akkor tegyük forrásban lévő sós vízbe és főzzük 20 percig, amíg fel nem jön a tetejére.

Ha sütni akarjuk, akkor addig kell sütnünk, míg mindkét oldala aranybarna nem lesz.

Megjegyzés: Ha a tésztát betekerjük egy vizes konyharuhába egy órára, akkor sokkal könnyebben tudjuk hajszálvékonyra nyújtani.

18 kreplach lesz belőle.

Nincsenek megjegyzések: