Természetes Receptek Rosh Hasanára

Jó, tudom, nincs olyan, hogy természetes meg természetellenes recept, de jobb kifejezést nem találtam :)

Ambrózia

Hozzávalók

3 alma
3 narancs
3 körte
2 banán
0,5 bögre édes vörösbor (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre kókuszreszelék (1 bögre = 250g vagy ml)

Elkészítése

Hámozzuk meg az almákat és körtéket, magozzuk ki őket és vágjuk vékony szeletekre. Hámozzuk meg a narancsokat és a fehér hártyát is húzzuk le a gyümölcsről. Keresztben szeleteljük vékonyra. Karikázzuk fel a banánt.
Egy tálban rétegezzük egymásra a gyümölcsöket úgy, hogy a narancs kerüljön a tetejére. Öntsük rá a bort és tegyük a hűtőbe pár órára. Tálalás előtt szórjuk meg a kókuszreszelékkel.

10 főre elegendő mennyiség

Tabouleh

Hozzávalók

1 bögre bulgur (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre forrásban lévő víz (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre apróra vágott petrezselyem
1 közepes fej vöröshagyma felkockázva
2 bögre kockára vágott paradicsom (1 bögre = 250g vagy ml)
0,25 bögre apróra vágott coriander (opcionális) (1 bögre = 250g vagy ml)
egy csomag apróra vágott friss menta
0,75 bögre citromlé (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre olaj (1 bögre = 250g vagy ml)
Ízlés szerint só és bors

Elkészítése

Tegyük a bulgurt egy keverőtálba. Öntsünk rá egy bögre (1 bögre = 250g vagy ml) forrásban lévő vizet és hagyjuk állni 30 percet, vagy addig, amíg fel nem szívja az összes vizet. Adjuk hozzá a zöldségeket, a citromlét, az olajat, a sót és a borsot. Alaposan keverjük el, s letakarva pihentessük a hűtőben néhány órát, vagy akár egész éjszaka. Hidegen tálaljuk.

8 főre elegendő mennyiség

Sült csirke Mézes Szójaszószban

Hozzávalók

2 db. 1kg körüli csirke negyedekre vágva
1/3 bögre méz (1 bögre = 250g vagy ml)
3 evőkanál mustár
3 evőkanál szójaszósz

Elkészítése

Mossuk meg a csirkét, szabadítsuk meg a felesleges zsírtól és papírszalvétával itassuk fel a vizet róla. Tegyük a csirkét tepsibe. A többi hozzávalót keverjük össze és kenjük meg vele a negyedelt csirkéket. Süssük 75-90 percig anélkül, hogy letakarnánk.

8 adag lesz belőle.

Miso Leves

3 evőkanál Miso
0,5 bögre víz (1 bögre = 250g vagy ml)
3 evőkanál olaj
1 bögre vékonyra vágott répa (átlósan vágva) (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre reszelt káposzta (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre vékonyra vágott zeller (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre vékonyra vágott vöröshagyma (1 bögre = 250g vagy ml)
1 kisebb gerezd fokhagyma átnyomva
0,5 teáskanál frissen reszelt gyömbér vagy 0,25 teáskanál boltban kapható gyömbérpor
0,25 bögre apróra vágott petrezselyem (1 bögre = 250g vagy ml)
1 bögre vékonyra vágott gomba és/vagy gesztenye és/vagy bambusz (opcionális) (1 bögre = 250g vagy ml)
6 bögre víz (1 bögre = 250g vagy ml)
3 evőkanál szója szósz
0,5 bögre apróra vágott zöldhagyma
15 dkg tofu darabokra vágva

Elkészítése

Egy kisebb tálban keverjük össze a misot fél bögre vízzel (1 bögre = 250g vagy ml) és tegyük félre. Egy lábosban hevítsünk olajat alacsony lángon. Adjuk hozzá az előkészített zöldségeket és pirítsuk 10 percig. Adjunk hozzá 6 bögre vizet (1 bögre = 250g vagy ml), forraljuk fel és főzzük addig, míg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 30 perc) Adjuk hozzá a misot és a szójaszószt s keverjük át alaposan. Ne forraljuk fel a misot. Tálaláskor adjuk hozzá a zöldhagymát és a tofut.

6-8 főre elegendő adag.

Téli Kertészsaláta

Hozzávalók

0,5 fej saláta
1 nagy, hámozott uborka
1 közepes nagyságú zöldpaprika
0,5 bögre kockára vágott zeller (1 bögre = 250g vagy ml)
0,5 bögre szeletekre vágott zöldhagyma
4 retek
3 közepes nagyságú paradicsom
3 közepes nagyságú paradicsom
3 reszelt spenót- és vöröskáposzta levél (opcionális)

AZ ÖNTETHEZ

1/3 bögre olaj (1 bögre = 250g vagy ml)
1/8 bögre ecet (1 bögre = 250g vagy ml)
1 teáskanál só
Egy csipet cukor
1/8 teáskanál bors
1 gerezd fokhagyma átnyomva

Elkészítése

A zöldségeket vágjuk a kívánt nagyságúra és keverjük össze egy salátástálban. Egy külön üvegcsében állítsuk össze az öntetet és jól rázzuk össze. Adjuk a salátához és keverjük el.

4 főre elegendő adag.

Párolt Gyömbéres Hal

1 db 1kg körüli hal egészben (pisztráng, sügér vagy bármilyen sósvízi hal)
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj

SZÓSZ

1 evőkanál sherry
2 evőkanál szójaszósz
0,5 teáskanál cukor
0,5 teáskanál só
1 teáskanál mogyoróolaj
2 szelet reszelt friss gyömbér
2 apróra vágott zöldhagyma

Elkészítése

A halat belezzük ki, de hagyjuk egészben. Mossuk meg alaposan és szárítsuk meg még alaposabban. Vágjuk be keresztbe pár helyen a halat, de ügyeljünk, hogy ne vágjuk ketté. Dörzsöljuk be az olajjal és a sóval és tegyük egy kisebb edénybe.

A szósz hozzávalóit egy tálkában keverjük össze és öntsük egyenletesen a halra. Pároljuk 30-35 percig.

6-8 főre elegendő adag.

Rozsos barchesz zabbal

Hozzávalók

6 csomag száraz élesztő, vagy 9 ¼ teáskanál
2 bögre meleg víz (1 bögre = 250g vagy ml)
2 evőkanál méz
1 ½ bögre méz (1 bögre = 250g vagy ml)
3 bögre meleg víz (1 bögre = 250g vagy ml)
7 felvert tojás
1 bögre olaj (1 bögre = 250g vagy ml)
6 evőkanál köménymag
3 ½ evőkanál só
3 bögre rozsliszt (1 bögre = 250g vagy ml)
4 bögre zab (1 bögre = 250g vagy ml)
7-8 bögre teljes kiőrlésű liszt (1 bögre = 250g vagy ml)
2 bögre finomliszt (1 bögre = 250g vagy ml)

A megkenéshez 2 felvert tojás és mák vagy szezámmag

Elkészítés

Egy kis tálban keverjük össze az élesztőt két cup meleg vízzel és 2 evőkanál mézzel és hagyjuk, hogy felfusson.
Egy hatalmas tálban keverjük össze a mézet, a meleg vizet, a tojást és az olajat. Adjuk hozzá a köménymagot és a sót. Amikor az élesztő felfutott, adjuk a tésztához. Keverjük bele a rozslisztet, zabot, teljes kiőrlésű lisztet és a finomlisztet. Eztán borítsuk egy jól meglisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 15-20 percig.
Egy alaposan kiolajozott tálba tesszük dagasztás után, gondosan ügyelve arra, hogy a tészta minden része be legyen olajozva. Hagyjuk kelni másfél-két órát. Eztán nyomjuk ki a levegőt a tésztából egy nagy ökölcsapással és dagasszuk még 5-10 percig.
Szedjük hét részre a tésztát, formáljuk meg a barcheszünket és tegyük abba a sütőformába, amelyikben majd kisütjük. Vagy sütőpapírt tegyünk alá, vagy vajazzuk ki. Hagyjuk kelni újabb egy-másfél órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük meg a barcheszt a felvert tojásokkal és szórjuk meg mákkal vagy szezámmaggal. Süssük 45-50 percig.

Nincsenek megjegyzések: