Maga a kóserolás az a folyamat, ami alatt egy nem kóser tárgyból kóser lesz. Pészach viszonylatában a kóserolás azt jelenti, hogy megszabadítjuk a kovászos tárgyakat a kovásztól. Azok az eszközök, melyeket egész évben használunk, csak akkor használhatók Pészachkor is, ha megfelelően kóserolva lettek, hiszen egész évben szívták magukba a kovászosat.
Alább olvashattok egy összefogó leírást a pészachi kóserolás menetéről, egy régebbi bejegyzésemből emeltem ki. Részletekért kérjetek tanácsot a rabbitoktól.
A konyha az a helyiség, ahol az év többi részében minden kovászosat
előállítunk, ebből következik, hogy ezt a legnehezebb megfelelően
kitakarítani Pészachra. S ez a legfontosabb helyiség is egyben, hisz
minden Pészachi ételt itt fogunk elkészíteni. Hihetetlenül alaposan kell
kitakarítanunk tehát a konyhát. Fiókról fiókra kell mindent
kitisztítanunk. Tegyünk a fiókok, szekrények, a spejz polcai aljára egy
kartont, alufóliát vagy papírt. A konyhapultot és asztalokat is takarjuk
le. Kívánatos, hogy külön tányérjaink, poharaink, evőeszközeink stb.
legyenek Pészachra, amiben soha nem járt kovászos étel. Sokaknak (főleg
az Egyesült Államokban) van külön sütőjük, mikrosütőjük stb. is
Pészachra. Aki ezt nem tudja megoldani, az konzultáljon a rabbijával,
hogy miket és hogyan lehet Pészachra kóserolni a konyhában.
Vannak olyan konyhai eszközök, amiket egyáltalán nem lehet kóserolni.
Ilyen a porcelán, agyagedények vagy zománcozott edények. Olyan dolgokat
sem, amiket teljesen soha nem lehet kitisztítani, mint a sziták, szűrők,
reszelők, kávéőrlők, húsdarálók, bicskák stb. Azokat a dolgokat sem
lehet kóserolni, amik megsérülhetnek a hevítés következtében, mint
mondjuk egy olyan kés, melynek nyele ragasztóval van rögzítve a
pengéhez.
A Pészachi kóserolás azon az elven alapszik, hogy oly módon szabadul meg
a kovászostól az adott konyhai eszköz, mint amilyen módon magába
szívta azt, így tehát ettől függ a kóserolás módja is. Vegyünk példának egy
fazekat, amiben kovászos szokott főni (leves, tészta stb). Ebben a
fazékban forrni szokott általában a kovászos étel, így tehát kóserolni
is úgy kell, hogy a fazekat forró vízbe merítjük. Ugyanígy az ezekhez
használt evőeszközöket is. Ha viszont a víz közvetítése nélkül,
közvetlen a tűzön készült el az étel, mint mondjuk egy serpenyő vagy a
grill, akkor ezeket nyílt tűz felett lehet kikóserolni Pészachra. Addig
kell hevíteni, amig szinte izzik a tűz fölött a konyhai eszköz.
Egy átlagos sütőt Pészachra úgy lehet kikóserolni, hogy először is nem
használjuk 24 órán át. Ezt követően pedig alaposan ki kell pucolni, majd
a legmagasabb hőfokon járatni pár órán át. Ez magában foglal minden
tálcát, ami a sütőben szokott lenni. Ezeknek addig kell hevülniük, míg
izzani nem kezdenek. Vannak, akik egy speciális fémbetétet is
használnak, hogy biztosan kóser legyen Pészachra a sütő. Ez persze csak
általános leírás, mivel minden sütő másmilyen, konzultáljunk a
rabbinkkal, hogy a mienket hogyan kell kóserolni.
Forró vízzel a következőképpen lehet kóserolni:
Előszöris tisztítsuk meg az eszközöket és ne használjuk 24 órán át.
Aztán forraljunk vizet egy lábosban. Ez lehet olyan lábos, ami még
kovászos, de csak akkor, ha nem zománcozott vagy agyagedény. Az edénynek
azonban teljesen tisztának kell lennie és nem érhetett hozzá kovászos a
kóserolást megelőző 24 órában. Tehát vizet kell forralni a lábosban és
egy forró követ vagy fémdarabot bele kell dobni, hogy a víz
túlcsorduljon. Eztán ki kell önteni a vizet és hideg vízben átöblíteni.
Ezt követően ismét vizet kell forralni a lábosban, s a forró vízben meg
kell meríteni az evőeszközöket. Csak akkor szabad beletenni őket a
vízbe, amikor már forr és speciális edényfogóval kell kivenni őket
onnét. Ha abbahagyja a víz a forrást, várjuk meg, míg újraforr, mielőtt
kivennénk az evőeszközöket. Elég nagy lábost használjunk ahhoz, hogy
minden evőeszközt teljesen el tudjon lepni a víz, úgy, hogy közben
egyetlen evőeszköz se érjen a lábos falához. Ha az evőeszközökben vagy
edényekben lukak vannak, akkor először ki kell égetni a kovászosat
belőle, s csak aztán lehet kóserolni. Miután kivettük a forró vízből az
evőeszközöket, öblítsük el hideg vízben.
Amikor íly módon kóserolunk, ne tegyünk egyszerre túl sok evőeszközt a
lábosba, hogy a forró víz kényelmesen el tudja lepni mindet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése