Egy hónappal az ünnep előtt:
- Kezdjük el lelkünket felkészíteni, tanulmányozzuk, hogy miről szól az ünnep és milyen szabályokat kell betartani.
- Módszeresen kezdjük kitakarítani a lakást, hogy biztosan ne maradjon egy szem morzsa sem. Készítsünk listát a különféle helyiségekről és a benne lévő bútorokról, a bútorokban lévő ruhákról, játékokról stb. s állítsuk fel a sorrendet, hogy mikor mit takarítunk. Pipáljuk, ahogy haladunk.
- Különítsünk el egy fiókot/szekényt/szobát a kovászosnak, amit eladunk Pészach idejére. A lényeg, hogy zárható legyen és ne lehessen hozzáférni az ünnep alatt.
- Adjuk el a kovászosat. (Aki tud angolul, az online is eladhatja Chabad honlapján)
- Vásároljuk meg a szükséges pészachi kellékeket:
- macesz
- bor
- egyéb élelmiszer
- egyéb díszítés
- stb.
- Kezdjük el a konyha pészachi kóserré tételét
- Zárjuk el az összes evőeszközt / tányért / edényt, amit egész évben használunk.
- Zárjuk el az összes kovászos élelmiszert
- Kóseroljuk azokat az evőeszközöket / konyhai eszközöket, amiket lehet pészachra kóserolni
- Ürítsük ki a hűtőszekrényt / fagyasztót
- Nézzük át a Széder estére készített listánkat, vegyük meg, ami esetleg hiányzik, ha van ezüst, ami az asztalra kerül, akkor fényesítsük ki.
- Ellenőrizzük, hogy van-e elég Hagadánk, és ha nincs, akkor vegyünk még.
- Miután a konyhát és a benne lévő eszközöket (hűtőt, sütőt is ideértve) kóseroltuk pészachra, megejthetjük a bevásárlást a Széder estékre és Pészach többi napjára és megfőzhetjük előre, amit meg lehet főzni.
Innentől kövessük a Pészachi naptárat Pészach végéig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése