Szülinapozzunk vallásosan :)

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Mi is az a zsidó születésnap?

Egy zsidó naptár kialakítása volt a legelső parancsolat, amit a zsidóság kapott Istentől. Ez az egyedülálló naptár a holdhónapok szerint van beosztva, de időszakonként igazítják, hogy mindig összhangban legyen a nap-hónapokkal és annak az évszakaival. Ebből kifolyólag az évfordulók vándorolnak a Gergely-naptárhoz képest, de mindig a közelében marad annak a dátumnak, amit a Gergely naptár mutat. Mondjuk ha valakinek szeptember 20-án van a születésnapja, akkor az mindig max. 1-2 hetet tér el ettől.

A születésnapunk különleges jelentősséggel bír. Először is a zsidó hagyományok úgy tartják, hogy a jó szerencsénk különösen erős ezen a napon. Másfelől pedig minden jelentős eseményt a héber naptár szerint kell megünnepelni, mert az a pontosabb, s azokon a napokon vagyunk közelebb Istenhez.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Szokások, amiket érdemes tartani a születésnapunkon

Gondoljuk végig az előző évet, hogy mi az, ami jól sikerült, mi az, amit elrontottunk és mi az, ami ebből még helyrehozható.

Emeljük újabb szintre az életünket egy újabb micvával.

Adakozzunk többet a szokásosnál ezen a napon.

Imádkozzunk többet. Mondjunk több zsoltárt. (S mielőtt valakinek kétségei támadnának, a Zsoltárok Könyvét Dávid Király írta) Életünk minden évéhez kapcsolódik egy zsoltár. Ez az életkorunknál eggyel nagyobb számot viselő zsoltár. Tanuljuk meg és mondjuk el a születésnapunkon.

Tanulmányozzuk a Tórát még többet, s osszuk meg barátainkkal amit tanultunk.

Mondjunk köszönetet a Jóistennek, hogy megteremtett bennünket.

Együnk egy új szezonális gyümölcsöt, hogy elmondhassuk a Shehecheyanu áldást.

Ha valaki férfi, menjen fel a Tórához a születésnapja előtti szombaton és olvasson fel belőle. Ha a születésnapja szombatra esik, akkor azon a szombaton is.

Aki ki akarja számolni, mikorra esik a zsidó születésnapja, kattintson ide.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Miért is olyan különleges a zsidó születésnap?

Ez a nap elsősorban a hála napja. A szülők hálásak Istennek, hogy ilyen ajándékot adott nekik, mint a gyermekük. A zsidóság hálás, hogy egy újabb szem adódott a zsidóság láncához. A születésnapos pedig hálás Istennek, hogy megajándékozta őt az élettel. S mivel ezen a napon vagyunk a legközelebb Istenhez, ekkor a legjobb választ keresni kérdéseinkre, s jó dolgokat kérni tőle.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



A legelső születésnap

A legelső ember, aki születésnapot ünnepelt, Ádám volt. Lehet vitatni, hogy tulajdonképpen ő nem is született, hanem “csak úgy lett”, s ezért nem is “születés”nap az övé, de mégis eseménydús volt a nap, amikor megteremtették. Ádámot a legelső pénteken, a teremtés hatodik, s egyben utolsó napján teremtette Isten. S nem sokkal utána Isten megteremtette Évát is. A történet vége persze rosszabb, mint egy hasfájás egy jó kis csokitorta után. Az első emberpár ugyanis nem tortát evett, hanem almát a tudás tiltott fájáról.

Ádám és Éva születésnapját minden évben megünnepeljük. Rosh Hasana, a zsidó újév nem arra a napra esik, amikor a világot teremtette meg Isten, hanem hat nappal későbbre, amikor Ádámot és Évát. Ez az az időpont, amikor valójában minden elkezdődött.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



A második fontos születésnap

Ez Izsák születésnapja. Említés van az ő születésnapi ünnepségéről a Midrásban.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Egy emlékezetes születésnap

Az első írásos feljegyzés egy születésnapi partiról a Teremtés Könyvében van. A fáraó egy nagy születésnapi ünnepséget tartott a papjainak. S ezalatt az ünnepség alatt megkegyelmezett az inasának, akit hanyagság miatt ítélt el, mint ahogy azt József három nappal a parti előtt megjósolta.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



120 éves koráig

Egy közkedvelt zsidó születésnapi kívánság, hogy “Isten éltesse sokáig, 120 éves koráig”. A Tóra említést tesz egy olyan emberről, aki valójában 120 évig élt, s ez az ember nem más, mint Mózes, minden idők legnagyobb prófétája, aki pontosan aznap hunyt el 120 évesen, mint amelyiken megszületett 120 évvel korábban. Ez a nap Adar hónap 7-e. Évszázadokkal később, amikor Hámán ki akarta végeztetni az összes zsidót, sorsolással döntött, hogy melyik napon tegye ezt. Nagy volt az öröme, amikor Ádár hónap került kihúzásra. Azt mondta “Kiváló, ez az a hónap, amikor Mózes, a zsidók megmentője is meghalt”. Ám azt nem tudta, hogy ez a hónap egyben Mózes születésének hónapja is. S minden, ami a születésnappal kapcsolatos, az extrapozitív enegriákat teremt, s minden egyes halál által kiváltott negatív energiát semlegesít. A többi már történelem…

Nincsenek megjegyzések: