Tipp: Ha azt akarjuk, hogy jobban csillogjon a barchesz, akkor kétszer kenjük meg tojással, a második réteget az után vigyük fel, hogy az első már megszáradt.
Hozzávalók
12 cup liszt
½ cup cukor
3 tojás + 1 sárgája
½ cup növényi olaj
1 teáskanál só
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál ánizsmag
2 csomag friss élesztő (=54g instant élesztő)
3 cup meleg víz
Öntsük a lisztet egy hatalmas tálba. (Tényleg hatalmasnak kell lennie, mert a közel két kiló lisztnek kétszeresére kell dagadni a kelesztés során) Csináljunk középen egy lukat a lisztbe, s ebbe a lukba tegyük bele a 3 tojást, az olajat, a sót, a szezámmagot és az ánizsmagot. 1 cup meleg vízben futtassuk fel az élesztőt. (Kb. 1,5 deci) Miután felfutott, öntsük a lukba azt is. (Saját tapasztalat, ha 50 fokos sütőbe tesszük az élesztőt, amíg a lisztet és az egyéb hozzávalókat összeöntjük, akkor sokkal hamarabb felfut a víz hozzáadásakor)
Dolgozzuk össze a lisztet a lukban lévő hozzávalókkal, s közben adjunk még hozzá annyi vizet, amennyit igényel. Ez kb. 2 cup (3 dl). Amikor egy közepesen kemény masszát kaptunk, akkor egy gyúródeszkán dagasszuk nagyjából 20 percig.
Formázzunk a tésztából egy nagyobb golyót és helyezzük egy jól kivajazott tálba, hogy minden részét takarja a zsiradék. Takarjuk le, hagyjuk kelni egy kicsit, majd nyomjuk le a tésztát és dagasszuk még egy kicsit. Szedjük 5 részre a tésztát és letakarva kelesszük úgy egy órát, mialatt duplájára nő.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, fonjuk a kívánt alakúra a barcheszt, kenjük meg a tetejét a tojássárgája és 1 evőkanál olaj keverékével, szórjuk meg szezámmaggal és süssük 35-45 percig.
Rozsos barchesz zabbal
Hozzávalók
6 csomag száraz élesztő, vagy 9 ¼ teáskanál
2 cup meleg víz
2 evőkanál méz
1 ½ cup méz
3 cup meleg víz
7 felvert tojás
1 cup olaj
6 evőkanál köménymag
3 ½ eőkanál só
3 cup rozsliszt
4 cup zab
7-8 cup teljes kiőrlésű liszt
2 cup finomliszt
A megkenéshez 2 felvert tojás és mák vagy szezámmag
Elkészítés
Egy kis tálban keverjük össze az élesztőt két cup meleg vízzel és 2 evőkanál mézzel és hagyjuk, hogy felfusson.
Egy hatalmas tálban keverjük össze a mézet, a meleg vizet, a tojást és az olajat. Adjuk hozzá a köménymagot és a sót. Amikor az élesztő felfutott, adjuk a tésztához. Keverjük bele a rozslisztet, zabot, teljes kiőrlésű lisztet és a finomlisztet. Eztán borítsuk egy jól meglisztezett gyúródeszkára és dagasszuk 15-20 percig.
Egy alaposan kiolajozott tálba tesszük dagasztás után, gondosan ügyelve arra, hogy a tészta minden része be legyen olajozva. Hagyjuk kelni másfél-két órát. Eztán nyomjuk le a tésztát és dagasszuk még 5-10 percig.
Szedjük hét részre a tésztát, formáljuk meg a barcheszünket és tegyük abba a sütőformába, amelyikben majd kisütjük. Vagy sütőpapírt tegyünk alá, vagy vajazzuk ki. Hagyjuk kelni újabb egy-másfél órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük meg a barcheszt a felvert tojásokkal és szórjuk meg mákkal vagy szezámmaggal. Süssük 45-50 percig.
Hagyományos barchesz
Hozzávalók
5 font (~2kg 268g) liszt (átszitálva)
2 ounce (~57g) friss élesztő
2 evőkanál nagyszemű só
4 ¼ cup meleg víz
¾ cup olaj
1 1/3 cup cukor
5 tojássárgája
Elkészítés
Az élesztőt oldjuk fel 1 cup meleg vízben és adjunk hozzá 1 evőkanál cukrot. Keverjük el és hagyjuk felfutni. Egy robotgépben keverjük el a sót, a liszt 2/3-át, az olajat, a cukrot, a tojássárgákat és legutoljára adjuk hozzá a felfutott élesztőt. Közepes sebességen dagasszuk 12 percig. Amikor látjuk, hogy már kezd összeállni, akkor adjuk hozzá a maradék lisztet és folytassuk a keverést.
A megdagasztott tésztát tegyük egy jókora, nagyon kivajazott tálba, folpakkal takarjuk le és egy meleg helyen hagyjuk 2-3 órát kelni, vagy ameddig duplájára nem nő. (Aki úgy gondolja, egy óra után lenyomhatja a tésztát és újra kelesztheti)
Szedjük annyi részre a tésztát, ahány barcheszt akarunk készíteni és formázzuk meg a barcheszeket a kívánt alakra. A megformázott barcheszeket hagyjuk még 20 percig kelni abban a sütőformában, amelyikben sütni fogjuk. Ne felejtsük el vagy kivajazni, vagy sütőpapírt tenni bele. Kenjük meg a tetejüket tojássárgájával és szórjuk meg mákkal vagy szezámmaggal. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd csökkentsük a hőfokot 180-ra és süssük további 30-45 percig.
Fonási technikákat és cholent recepteket a következő bejegyzésben írok.