A nők szerepe a zsidó vallásban

Egy zsidó házban a feleséget és anyát héberül akeret habayit-nak hívják. Ez szó szerint azt jelenti, “az otthon lelke”. Ő az ugyanis, aki meghatározza az otthon jellegét és atmoszféráját.

Isten megköveteli, hogy minden zsidó otthonnak zsidó jellege legyen. Nem csak Shabbatkor és ünnepnapokon, hanem a hétköznapokon is és a mindennapi életben is. Minden tekintetben zsidó jellegűnek kell lennie.

A zsidó otthont az különbözteti meg a nem zsidó otthontól, hogy a Tóra útmutatásai alapján kerül kialakításra. S ekkor az otthon sugározza Isten jelenlétét, s az isteniség otthonává válik.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Egy zsidó otthonban minden egyes nap érezni Isten jelenlétét, nem csak imádkozás és Tóra tanulás alatt, hanem az olyan hétköznapi tevékenységek alatt is, mint az evés vagy az ivás.

Egy zsidó otthonban az étkezés nem csak arról szól, hogy jóllakjunk, hanem egy Istennek szentelt cselekedetté válik, amit a kézmosás előz meg, majd az ételre az áldás, s az étkezést hálaadás követi, s természetesen minden étel és ital szigorúan csak kóser lehet.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Egy zsidó otthonban a férj és feleség betartják a család spirituális tisztaságára vantkozó törvényeket, a feleség eljár a Mikvába. Eleget tesz a férj és a feleség a szaporodjatok és sokasodjatok parancsának, s gyermeknemzés közben sem feledkezik meg Istenről. Ez garantálja, hogy a születendő gyermek tisztán és szenten jön a világra, tiszta szívvel és ésszel, ami lehetővé teszi számukra, hogy ellenálljanak a környezet rossz hatásainak, mialatt felnőnek.

Egy zsidó otthonban a szülők tudják, hogy gyermekeikbe a legelső perctől kezdve bele kell nevelniük Isten szeretetét, Istenfélelmet és át kell itatniuk gyermekeik személyiségét a micvák teljesítésének örömével. S annak ellenére, hogy a szülők természetesen a legjobb dolgokat akarják megadni gyermekeiknek az életben, a zsidó szülőknek tudniuk kell, hogy a legnagyobb dolog, amit adhatnak, az egyetlen valóban örök érték, amit hátrahagyhatnak gyermekeik számára, az az, hogy mindennapi életük útmutatójává teszik a Tórát, a micvákat és a zsidó hagyományokat.

Ezek megteremtésében legnagyobb szerepe a zsidó feleségnek és anyának van. A legtöbb esetben egyedül az ő kiváltsága, hogy igazi zsidó jelleget adjon otthonának.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Az ő feladata a kóser étrend biztosítása. Az ő kiváltsága a Shabbat első köszöntése minden pénteken napnyugta előtt a gyertyák meggyújtásával. S ezzel a gyertyagyújtással szimbolikusan betölti otthonát békével és harmóniával, s megvilágítja azt a Tóra és micva fényével. Leginkább az ő érdeme, ha Isten megajándékozza családját igaz boldogsággal.

A gyertyagyújtás, a challah elégetése (barchesz-sütéskor a tészta egytizedét el kell égetni áldozatként, ez a tizedrész a challah) s egyéb feladatok mellett, amit a Tóra még a nők hatáskörébe utalt, vannak még olyan dolgok, amik a nők feladatai közé tartoznak. Ilyen pl. a család tisztaságára vonatkozó törvények betartása. Persze ebben a férjnek is van felelőssége, de leginkább az asszonyé a feladat.

Image Hosted by ImageShack.us


Ez Istentől kapott küldetése a zsidó nőknek. Ügyelni a család tisztaságára, s más egyéb törvényekre, amiket a család számára előír a Tóra. A zsidó család szentségét fenntartani, a gyermekeket testileg és lelkileg táplálni, gyarapítani.

Isten minden egyes zsidó nőt megajándékozott azzal az erővel és kitartással, ami ennek kivitelezéséhez szükséges, máskülönben ezt a sok feladatot nem mind a nők kapták volna. Isten csak olyat követel, amiről tudja, hogy végrehajtható.

S az egyik legfontosabb megemlítendő tény az az, hogy egy gyermek csak akkor zsidó, ha az anyja zsidó. Ha valakinek csak az apja zsidó, az nem minősül zsidónak. S ez a tény a legfontosabb bizonyítéka annak, hogy a nők elsődleges szerepe a zsidóság megőrzése.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy egy zsidó nőnek csakis otthon a helye, s ne építhetne karriert. Sokkal inkább arról van szó, hogy a zsidó nőnek meg kell tudnia teremteni a zsidó otthont, mivel a zsidóság legfontosabb alapegysége a család.

A modern pszichológia is egyre inkább megerősíti azt, amit a Tóra mindig is tanított, nevezetesen, hogy a társadalom alapja egy olyan család, melyet a biztonság, a szeretet, stabil morális és erkölcsi alapok tartanak össze.

A stabil család megteremtésének rovására karriert építeni elhibázott döntés, de lehet úgy is karriert építeni, hogy mindez ne menjen a családi élet rovására.

Nincsenek megjegyzések: