Szukot

Vagyis a Sátrak Ünnepe. Minden évben Tisri 15 és 21 között van, ami idén október 13 és 20 közé esik a Gergely-naptár szerint.






Amíg őseink 40 évig vándoroltak a sivatagban a Szentföldre lépést megelőzően, egy csodálatos “szent felhő” vette körül őket és lebegett fejük felett, hogy védelmet nyújtson a sivatag veszélyei és kényelmetlenségei ellen. Azóta minden évben megemlékezünk az “Ő” kedvességéről, jóságáról és újból és újból kifejezzük bizodalmunkat az ő nagylelkűségében, oly módon, hogy egy kisebb kunyhót emelünk. Ez a kunyhó egy ideiglenes építmény, melynek teteje ágakból készül. Addig kell kitartania, amíg tart az ünnep






7 napon át minden reggelinket, ebédünket és vacsoránkat a sátorban költjük el és minden egyéb tekintetben is otthonunkként kezeljük. Szintén Szukot-i előírás az ünnepi csokor a négy termésből. Ez a négy termés a következő:


· Etrog (valamely citusféle)
· Lülef (pálmalevél)
· 3 Hadasz (mirtusz ág)
· 2 Aravá (fűzfaág)


A fesztivál minden napján a szombatot kivéve a kezünkbe vesszük az ünnepi csokrot, áldást mondunk rá, majd megrázzük jobbra, balra, előre, hára, felfele és lefele.






A Midrás azt írja, hogy a négy termény a szimbolizálja a különböző személyiségeket, amikből Izrael népe összetevődik, akiknek belső összetartásának fokozott figyelmet szentelünk Szukotkor.

Szukot hetedik napját Hoshana Rabbának hívják. (“Nagy Üdvözülés”) és lezárja a Rosh Hasana-val kezdődött Isteni Ítélkezés folyamát. Ilyenkor körbejárjuk a zsinagógát egy csokor fűzfaággal. Ezt hívjuk Aravahnak.

Nincsenek megjegyzések: