A szombati nap

Szombat reggel imádság van a zsinagógában. Ekkor olvassák fel a Tórából az adott hetiszakaszt. Templom után pedig ismételten itt az ideje az étkezésnek. Ezt az étkezést ismét a kupában túlcsorduló borral vagy szőlőlével kezdjük. A következőket mondjuk, mielőtt meginnánk:






Ve-shameru venei Yisrael et ha-Shabbat, la'asot et ha-Shabbat le-doro'tam. Beini u-vein benei Yisrael hee le-olam, ki sheishet yamim asa Ado-nay et ha-shamayim ve-et ha-aretz uva-yom ha-shevi'i shavat va-yinafash.


Azaz:






Izrael gyermekei tartsák meg a Szombatot, engedelmeskedjenek törvényeinek generációkon át, mint egy örökké tartó szövetségnek. Ez egy jelzés köztem és Izrael gyermekei között, hogy Isten hat nap akatt teremtette a világot, s a hetediken megpihent.


Ez után fel kell emelni a poharat, s a következőket mondani:






Zachor et yom ha-Shabbat le-kadesho. Sheishet yamim ta'avod ve-asita kol melach'techa. Ve-yom ha-shevi'i Shabbat la'Ado-nay Elo-h-echa, lo ta'aseh chol melacha ata u-vincha u-vitecha avdecha va-amatecha vehem'techa ve-geirecha asher bi-she'arecha. Ki sheishet yamim asa Ado-n-y et ha-shamayim ve-et ha-aretz et ha-yam ve-et kol asher bam, va-yanach ba-yom ha-shevi'i. Al kein Ado-nay et yom ha-Shabbat va-yekadisheihu. Savri maranan ve-rabanan ve-rabotai: Baruch ata Ado-nay, Elo-he-inu melech ha-olam, borei peri ha gafen.


Azaz:






Emlékezz a szombatra, hogy megtartsd szentségét. Dolgozz hat napot, s végezd el az összes munkát, de a hetedik nap a pihenésé, melyet az Örökkévalónak, a te Istenednek szentelsz. Ne végezz munkát se te, sem fiad, lányod, férfi vagy női munkásaid, állataid, sem a melletted élő idegen. Mert az Örökkévaló hat nap alatt teremtette a mennyet és a földet, a tengert és mindent, amivel benépesítette őket, de a hetedik napon megpihent. Ezért az Örökkévaló megáldotta a szombatot és szentté tette. A jelenlévő kivételes emberek engedélyével: Áldott légy Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, ki megszenteltél minket törvényeiddel és megteremtetted a szőlő gyümölcsét.


Ezek után mindenkinek egy korty bort/szőlőlét kell innia és megkezdődhet az étkezés. Mivel szombaton nem szabad főzni, ezért az ételeket még előző nap el kell készíteni és melegen tartani. Hagyományos szombat reggeli étel a sólet, ami lassú tűzön sül meg az éjszaka alatt. Ez 100-150 fokot jelent a sütőben.

A harmadik étkezése a napnak a Seudah Shlishit. Ezt röviddel alkonyat előtt fogyasztjuk, s barchesszel kezdjük. Ha nem ezzel kezdtük, akkor még alkonyat előtt be is kell fejeznünk az étkezést. Ez már egy rövidebb étkezés, semmi extra ceremónia nem tartozik hozzá.

Alkonyatkor (amikor az első három csillag megjelenik az égen, felhős idő esetére a chabad.org-on találhatók időpontok) ki kell kísérni a szombatot, amit Havdalah-nak nevezünk. Szó szerint a Havdalah elválasztást jelent.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


A Havdalah négy áldásból áll. Először a borra/szőlőlére kell áldást mondani. Másodszorra a tömjénre, harmadszorra a gyertyára, s negyedszerre a Havdalah-áldást, ami az Urat dicsőíti és elválasztja a szombatot a többi naptól.

A borra elmondott áldás előtt fel kell emelni jobb kézzel a kupát és elmondani néhány válogatott verset Izsáktól és a Zsoltárokból, hogy jobb hangulatban kezdődjön az új hét. Eszter könyvéből is idézünk ilyenkor: “A zsidók számára megadatott a fény, boldogság, öröm és tisztesség” S hozzátesszük: “Adassék hát meg nekünk is”. Majd elmondjuk a borra az áldást és letesszük a kupát. Ezt követően egymás után elmondjuk az áldást a tömjénre és a gyertyára. Ezek után ismét felemeljük a kupát és elmondjuk a havdalah-áldást. Az áldás után annak, aki az áldást mondta, meg kell innia legalább fél deci bort vagy szőlőlét.

Eztán a havdalah gyertyát eloltjuk a tányéron lévő túlcsordult borban. Ez jelképezi azt, hogy a gyertyát csak a Havdalah-ért gyújtottuk meg. Elfújni egy gyertyát olyan, mint elfújni egy lelket.

A szombat a pihenés napja, még ha a leírtak macerásnak tűnnek is. A reggeli imádság és az ebéd után az egész délutánt családunkkal, barátainkkal töltjük, esetleg olvasunk, magunkra fordítjuk az időt.

Mivel a szombat a legszentebb nap a héten, a legszebb terítőnket, evőeszközünket, étkészletünket használjuk, s a lehető legjobb hozzávalókból a legfinomabb ételeket készítsük. A szombat beköszönte előtt győződjünk meg arról, hogy minden étel készen van, ami melegen tartja az ételeket, azt ne kelljen ki-be kapcsolgatni, meglegyen a három barchesz és a megfelelő mennyiségű bor, Havdalah-hoz pedig a tömjén (bármilyen aromás fűszer megteszi) és a fonott gyertya.

A következő bejegyzésben írok majd barchesz és sólet recepteket.

Nincsenek megjegyzések: